Президентските избори в Австрия са отложени за 4-и декември

Правителството на Австрия отложи повторението на втория тур на президентските избори. Вотът трябваше да се състои на 2 октомври.

Новината съобщи първият дипломат на Виена Волфганг Соботка. Евентуалните нови дати за произвеждане на изборите бяха 27 ноември или 4 декември. Според Соботка правителството ще положи всички усилия това да стане още до края на годината.

Часове по-късно стана ясно, че партиите от управляващата коалиция са се разбрали вотът да се проведе на 4 декември. Министърът се извини на всички избиратели, които вече са гласували по пощата, както и на двамата претенденти за поста - Александър ван дер Белен и Норберт Хофер

Отлагането на изборите е заради технически проблем. Той е свързан с разлепващи се пликове. Събитието е прецедент в Австрия, който ще наложи и промяна в държавното законодателство. Във възможно най-кратък срок ще се наложи лриемането на текст, който позволява отлагане на повторното провеждане на балотаж.

Друг проблем, който трябва да бъде решен, е по какъв начин да бъдат изготвени изборните списъци. Законът предвижда да се ползват списъците от първия тур, но след като окончателното гласуване става повече от 6 месеца по-късно, логично е листите да се актуализират. Според статистически данни междувременно са починали около 34 хил. избиратели, а много младежи са получили право на глас.

Федералната криминална служба проверява случая с незалепващите пликове, но засега няма данни за съзнателно саботиране на изборите. На държавната печатница ще бъде възложено производството на пликове от стар тип, при които се очаква да няма проблеми. По предварителни данни отлагането ще струва на държавния бюджет около два милиона евро.

коментари

Напишете вашия коментар: