Погребаха Шимон Перес в Ерусалим

Тленните останки на Шимон Перес бяха погребани в Алеята на националните лидери на мемориалното гробище на хълма Херцел в Ерусалим. Деветият президент на Израел почина на 28 септември в медицинския център "Тел ха Шомер" край Тел Авив. Преди две седмици Перес претърпя тежък инсулт.

Носителят на Нобелова награда за мир Шимон Перес беше президент на еврейската държава от 2007 до 2014 г. Общопризнат патриарх на местната политика, Перес е съратник на първия премиер на страната Давид Бен Гурион.

Той остава в историята с дейното си участие в мирния процес с Палестина и като привърженик на принципа „две държави за двата народа“. През първата половина от 90-те с негово активно участие бяха сключени няколко споразумения с палестинските власти. През 1994 г. стана факт и исторически мирен договор с Йордания.

Същата година Перес - тогава министър на външните работи, наред с покойния вече премиер Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат получиха Нобелова награда за мир. Тримата бяха отличени заради „усилията, насочени към постигане на мир в Близкия изток".

 Шимон Перес е признат в целия свят за „последния от великите“ бащи-основатели на Израел. На погребението в Ерусалим присъстваха водещи световни лидери. Кончината му обедини всички политически течения в еврейската държава и накара много политици да забравят за острите конфликти помежду си. Минути преди погребението двама стари врагове – израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас демонстративно си стиснаха ръцете.

коментари

Напишете вашия коментар: