Олигархични кръгове съборили втория кабинет на Борисов

Второто правителство на Бойко Борисов е паднало от власт заради опита на ГЕРБ да започне разследване на приватизацията.

Тази теза застъпи председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в коментар на новата правна инициатива на партията да се увеличи давността за престъпления, свързани с приватизацията, от 10 на 47 години.

"Това е работа, която трябва да свършим. Опитахме в края на мандата на предишното Народно събрание и стигнахме до предсрочни избори в резултат на това настояване. Очевидно това води до ескалация и прегрупиране на олигархически кръгове, които са се облагодетелствали от този процес, а това е голяма част от икономиката. Заради тази прозрачност това беше един от съществените елементи да бъдем атакувани сериозно", каза Кирилов.

Шефът на правната комисия похвали прокуратурата за активността по темата в годините, но изрази съжаление, че съдът е издавал оправдателни присъди. "Прокуратурата е водила доста разследвания, най-много е имало по време на приватизацията на Костовото правителство, включително и съдебни дела, но те, уви, завършиха с оправдателни присъди, тоест не е била пасивна прокуратурата", каза Кирилов. Той допълни, че ГЕРБ ще даде достатъчно време на праворазследващите "да свършат тая работа".

Източник: dnevnik.bg

коментари

Напишете вашия коментар: