Неочаквана рокада в Кремъл!

Президентът на Русия Владимир Путин освободи неочаквано от длъжност своя дългогодишен сътрудник, влиятелния шеф на руската президентска администрация Сергей Иванов, предадоха световните агенции.

На негово място е назначен Антон Вайно, досегашен заместник на Иванов. В президентския указ се посочва, че Иванов е назначен на друг пост - специален представител на държавния глава по въпросите за опазване на околната среда и транспорта.

Новият началник на президентската администрация Антон Вайно е роден в Талин. Завършва Московския държавен институт за международни отношения със специалност международни отношения. От 21 май 2012 г. е заместник ръководител на президентската администрация на Русия.

По повод смяната на Иванов с Вайно Путин каза, че тя е станала по собствено желание на първия, който обещал да работи активно на новата длъжност, предадоха ТАСС и Ройтерс. Иванов лично препоръчал на Путин Вайно за поста на ръководител на президентската администрация, допълва Ройтерс.

Франс прес припомня, че Иванов е на 63 години, а Вайно е на 44. Агенцията отбелязва също, че Иванов е работил като агент на КГБ в Лондон, откъдето бил експулсиран през 1983 г., преди да бъде пратен на мисии в Скандинавските страни и в Кения. АФП припомня, че някои са смятали Иванов дори за евентуален приемник на Путин.

Според промените, които направи днес Путин, Вайно ще влезе и в състава на Съвета за сигурност на Русия. Иванов съответно е изваден от списъка, допълват ТАСС и Асошиейтед прес. АП припомня, че Съветът е съставен от Путин, председателите на двете камари на парламента и шефовете на службите за сигурност.

коментари

Напишете вашия коментар: