Москва и Киев срещу Кристалина Георгиева

Украйна застана зад Русия срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщи ТАСС.

Дипломатически източници посочиха, че позицията на Украйна за Кристалина Георгиева е прецедент. През последните месеци заради анексията на Крим и намесата на Кремъл в Донбас. Киев заема открито антируски и прозападни позиции.

До момента Ангола, Уругвай и Малайзия, които са непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, също подкрепят Русия в нейните възражения срещу Кристалина Георгиев.

Посланикът на Украйна в ООН Володимир Йелченко посочи, че Георгиева влиза твърде късно в състезанието. „Смятам, че е твърде късно. Всичко това се прави не по правилния начин“, аргументира се Володимир Йелченко.

Междувременно Русия блокира новата номинация на България за главен секретар на ООН. Руската страна е поискала разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи електронното издание UN-report.

Поискано е пояснение на използвания израз "единственият кандидат на България". На практика Русия временно е спряла разпространението на писмото с номинацията. Това означава, че Кристалина Георгиева не може да бъде изслушана от ООН. UN-report съобщи, че и Венецуела и Уругвай също са поискали обяснение по въпроса.

коментари

Напишете вашия коментар: