Мачът на годината за Борисов

Министър-председателят е в Истанбул.

В турския мегаполис той ще се срещне с премиера Йълдъръм и президента Ердоган.

Основна тема на разговорите ще е бежанската вълна. Очаква се Борисов да поиска от Анкара да спазва споразумението си (от март тази година) с Европейския съюз. Което и ще гарантира сигурността на нашите граници (външни граници на Съюза) от евентуален бежански натиск.

В навечерието на посещението си в Турция, нашият министър-председател даде интервю за влиятелна немска медия. Пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ той изрази опасенията си, че нашата страна е на практика изоставена от своите европейски партньори. И предупреждава Брюксел, че трябва да направи всичко възможно, за да се разбере с Ердоган за бежанците. В противен случай милиони ще тръгнат на запад. Което ще има катастрофални последици за бъдещето на ЕС какъвто го познаваме, Шенген и изобщо философията за свободно движение на хора и товари.

Преди два дни Борисов коментира темата и по време на редовното правителствено заседание. Тогава премиерът помоли водещите партии у нас(особено тези, които подкрепят управлението) към смекчаване на тона и разумен и прагматичен подход към темата. Това според премиера е националният интерес. С който трябва да се съобразят всички, въпреки че започващата предизборна кампания за държавен глава да се отразява върху поведението на родните политици.

След срещите в Турция Борисов потегля към Берлин. Там предстоят разговорите му с немския канцлер, а темата отново ще е свързана с предотвратяване на бежанската вълна към границите на Европейския съюз. Повечето анализатори очакват българският министър-председател да се превърне в медиатор между Меркел и Ердоган. А по-цялостен план – в посредник за възстановяване на обтегнатия диалог (след неуспешния преврат и репресиите на управляващите в Турция към десетки хиляди свои съграждани) по оста Анкара-Брюксел.

Краят на тази седмица е момент на върховно изпитание за Борисов. Мачът на годината за център-нападателя (ако решим да си послужим с жаргона от любимата му футболна игра.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: