Лукарски: България може да бъде платформа за китайския бизнес и стоки към ЕС

Имаме потенциал да привлечем инвестиции и да предоставим възможности за съвместни производства с водещи китайски компании в редица високотехнологични сектори. Както България, така и Китай поставят акцент върху нови производства и сфери на растеж.“ Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред участниците в  българо-китайски бизнес форум на тема „Сътрудничество между Китай и България в областта на индустриалния капацитет“ в София Тех Парк.
 

По думите на министър Лукарски с голям потенциал за развитие са сектори с висока добавена стойност, като електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и други. „България би могла да се превърне в платформа за китайския бизнес и стоки към ЕС. Очертаваме се като предпочитан партньор за много чуждестранни компании, благодарение на макроикономическата и фискална стабилност, които са наш приоритет“, посочи той.

Икономическият министър отбеляза още, че показател за интереса на българския бизнес към китайския пазар е и фактът, че през последните десет години износът за Китай е нараснал близо осем пъти, което нарежда Китай на второ място сред експортните ни дестинации извън ЕС. По-осезаемо на китайския пазар могат да присъстват традиционни български стоки, с които България е известна в Азия, като селскостопанските продукти и храни, вино, етерични масла и козметични продукти, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката.

България има редица предимства, които я превръщат във водеща дестинация за бизнес и инвестиции и китайските фирми успешно могат да се възползват от възможностите, които предлагаме“, заяви икономическият министър. Според него водещо преимущество на страната ни е нейното стратегическо положение като транзитен център и връзка между пазарите на ЕС, Близкия Изток и Азия; безпрепятственият и безмитен достъп до пазара на ЕС с 500 млн. потребители; най-ниските данъци и най-ниските оперативни разходи в Общността, както и квалифицираната работна ръка.

„Българското правителство ще продължи да подкрепя развитието на двустранното ни сътрудничество“, обеща Божидар Лукарски.

Милен Иванов за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: