Левон Хампарцумян: Британците ще се учат да берат ягоди

„Решението на британските гласоподаватели(да подкрепят на проведения референдум излизането на Лондон от Европейския съюз) ще се отрази сериозно на европейската и световната икономика“, категоричен е банкерът Левон Хампарцумян.

Но финансистът не се съгласи с тезата, че случилото се задължително означава край на европейския проект. Дори напротив – според него разпадът ще е в Лондон, а не в Брюксел.

Хампарцумян констатира: „Не знаем дали днес присъстваме на последна фаза от разпада на Британската империя или сме в първия етап от преструктурирането на Европейския съюз. А може би и на двете. При всички случаи, обаче, ЕС трябва да се замисли!“

Топбанкерът очерта икономическите измерения и ефекти от „Брекзит“: „Гласувалите британци за излизане от ЕС ще трябва да се научат да берат ягоди. Защото приключва притокът на евтина работна ръка от Източна Европа. В икономически план – Велиобритания ще бъде по-слаба държава след напускане на ЕС.“

За британската валута:

„Лирата падна с 9% за един ден. Мисля, че тези дни ще е много изгодно да се пазарува от британски сайтове. Събитието от днес ще направи паунда по-слаба валута. Много вероятно е да има рецесия. Но ще се разбере през януари 2017-та година“, предположи Хампарцумян.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: