Костадин Марков: Трайков има всички шансове за балотаж

„Кандидатурата на Цецка Цачева дава солиден шанс на Трайчо Трайков за привличане на периферен електорат. С Цачева Борисов по-скоро намигва на левия избирател. Няма да се учудя ако балотажът е между нашия кандидат и номинацията на ГЕРБ“, категоричен е Костадин Марков, заместник-председател на СДС.

Ето и пълното му интервю пред burgasinfo.com:

- Г-н Марков, има броени дни до старта на същинската президентска кампания. Партиите от Реформаторския блок обединени ли са и какво очаквате да постигнете в Бургас? Доколко вотът в даден район оказва своята тежест при президентски избори?

- Обединени са, доколкото това може да се каже за Блока. Специално в Бургас има съгласие и добро партниране. Бургас е важен град и би трябвало да донесе сериозна част от гласовете за Трайчо Трайков. Първият тест е на 15-ти, когато ще идва кандидатитът ни за президент в Бургас. Ще видим как ще се сработят партииите, как ще организират посрещането. Тогава има вече технологични признаци за това как работим за общ кандидат.

- Вече са ясни всички кандидати за президентските избори. Как посрещнахте кандидатурата на ГЕРБ Цецка Цачева, отдъхнахте ли си, че кандидатът за президент няма да е Димитър Николов?

- Това е избор на ГЕРБ. Цецка Цачева много хора я подценяват, включително и аз, преди да вляза в парламента. След като я опознах, разбрах, че изобщо не е за подценяване. Ще има много разочаровани хора - най-вече от средите на левицата, след резултатите от първия тур на изборите. Интересни бяха и четиримата кандидати, сериозни хора. Много повече шансове ни дава на нас кандидатурата на Цецка Цачева, отколкото, ако беше издигнат Димитър Николов, защото той можеше да събере доста гласове и от наши избиратели. Цачева ще има по-различен вид подкрепа. Тя няма да открадне от нас, по-скоро ние ще вземем от ГЕРБ. Докато, ако беше Димитър Николов, това щеше да е обратното. Това щеше да стане например и с Йорданка Фандъкова, която също е много добре приета в нашите редици. Същото се отнася и за Томислав Дончев. С кандидатурата на Цачева, Трайчо Трайков има много по-добри шансове.

- В момента основните кандидати се налагат сред хората с различни образи – като например Цачева беше посочена като „майка на нацията“, ген. Радев пък се налага от левицата като супергерой. Вие как бихте определили кандидата на Реформаторския блок?

- Ако БСП се опитват да превърнат от никому неизвестния генерал - Батман, то ще им е доста трудно. ГЕРБ с опита да наложат термина „майка на нацията“ отнесоха по-скоро подигравки, отколкото позитивни коментари. Докато на мен ми е много лесно да кажа, че Трайчо Трайков е символ на свободните хора, на демократите. И това мога да го докажа с цялата му биография, с акцентите, които поставя, с изложението, което направи, с предизборната му програма. В този смисъл той е гърди напред в това обвързване на кандидатурите с някакви метафорични образи.

- В публичното пространство се появиха критични коментари, че и на тези избори няма ново лице, което да привлече подкрепа, а партиите разчитат на хора, които са били част от статуквото. Единствено БСП заложи на лице, което не е било в политиката, но пък бързо стана обект на политически раздор. Грешка ли е това?

- Съмнявам се, че най-доброто качество на един кандидат за президент е да бъде нов човек. За да излезеш за тази позиция трябва да имаш огромен опит – и политически, и институционален. За нови лица можем да говорим при избори за общински съветници например. Тогава може да се издигат кандидати, които тепърва прохождат в политиката. Дори и за депутати е допустимо. Но да бъдеш президент е твърде отговорно, за да се кандидатират нови лица. Напротив, кандидатът трябва да е познат, да е с биография, да има опит.

- Как ще повлияе резултатът от тези избори на отношенията между партиите в Реформаторския блок? Може ли да има промяна във формата?

- В Реформаторския  блок за първи път се сблъскваме с такъв тип избори. Досега при местни и парламентарни избори, както и за евродепутати, партиите в Блока се състезаваха помежду си със свои кандидати чрез преференции и така вдигахме резултата. Това е магията на партиите в Блока. Сега за първи път трябва да сме обединени за един човек. Ако тук излезем с резултат над средния за Блока, който общо взето устойчиво показваме, значи има огромно бъдеще пред този формат. Ако излезем с по-слаб резултат, очевидно е, че не сме се научили да работим заедно за обща кауза. Лично аз се притеснявам, че при един по-голям успех на Трайчо Трайков ще има много бащи на това, а при провал – ще се сочим с пръст и ще се обвиняваме. Дано да не съм прав.

- Възможно ли е да се промени влиянието на РБ на национално равнище след тези избори?

- На национално ниво не мисля, че може да има някакви големи сътресения. Аз смятам, че ще спечели кандидат на десницата – или ГЕРБ, или на Реформаторския блок. Това не би трябвало да доведе до сътресения в парламента. За там по-скоро се притеснявам как ще преминат гласуванията при приемането на финансовите закони, бюджета, отколкото за резултата от президентските избори.

- Кандидатурата на Пламен Орешарски притеснява ли ви, към ляв или десен избирател е насочена тя, като се има предвид, че през годините той е бил от едната в другата крайност на политическия спектър?

- За мен това е кандидатура вляво. Той е част от всички тези, които водят битка за сърцето на левия избирател – генералът от БСП, Татяна Дончева, Ивайло Калфин, Пламен Орешарски. Там има някаква игра за надмощие – повече ги итересува кой ще бъде по-силен вляво, отколото крайният резултат. Не вярвам да има чак такива оптимисти, граничещи с нереалност – че може да победят на изборите. Никой от тях не може да спечели. По-скоро там битката е за влияние. Изборите са президентски, шанс има този, който извади силна мажоритарна фигура. Не мисля, че те са лакмус или показател за следващи парламентарни избори. Това е нещо съвсем различно. По-скоро ще се спекулира с резултатите от този вот, отколкото да донесе ясна представа за електоралните нагласи. Разбира се, ако спечели БСП, това вече е кардинално, очевидно има обстановка за промяна.

- Прави впечатление, че във всички кандидат-президентски двойки има присъствие на генерали или адмирали. Кандидатът на Реформаторския блок за вицепрезидент също е генерал – ген. Събев, това мода ли е на тези избори?

- При нас генералът не е търсен като професия, като битие. Той се представи страхотно на прослушванията в партиите. Показа изключително ниво на компетентност и интелигентност. Спечели с това, а не с факта, че е генерал. На мен ми харесва човекът  Събев, а не генералът  Събев. Докато в другите кандидат-президентски двойки е търсена закачката с геополитическата обстановка. Търсен е ефект, тип: „трябва ни по-твърда ръка, трябва ни генерал“. Което за мен е заблуда и глупост. По-скоро в тази посока ще спечелят националистите с техните тези за затваряне на границата, за контрол на мигрантите и други, отколкото това, че някой е генерал.

- Възможен ли е балотаж между двама десни кандидати, например между Цачева и Трайков?

- Може. С кандидатурата на Цецка Цачева се отваря огромен шанс Трайчо Трайков да е на балотаж. Тя е по-скоро е намигване към леви избиратели, отколкото събиране на десен вот. Това отваря ниша за Трайчо Трайков и няма да се учудя, ако балотажът е Цачева-Трайков.

- С какво обаче той би могъл да убеди хората да го подкрепят?

- Надявам се хората сами да стигнат до този извод, а не ние като пиари само да го хвалим. Той изнесе силна програмна реч, с много важни акценти в нея. При живия си контакт с него, хората ще се убедят, че това е кандидатура, наистина на свободните и мислещи хора. Честно да ви кажа, той не е зависим от партии. Нито СДС, нито ДСБ, нито ДБГ могат да му повлияят. Това му е силата. Той е свободен човек. Докато всички останали кандидати имат сериозни зависимости. Генералът на БСП са го намерили по телефона. Цецка е силно свързана с Бойко Борисов, ще се съборазява с това, което той казва. Каракачанов също е зависим от националистическите формации, които го подкпепятт. Другите кандидати не мисля, че ще се намесят сериозно в надпреварата.

- Трайчо Трайков има ли политическо бъдеще при неуспех?

- Специално в десницата много трудно приключваме някого заради това, че е участвал в избори и ги е загубил. Напротив, той е достатъчно компетентен, образован, за да бъде политик толкова, колкото той реши. Не мисля, че едни неуспешни избори могат да го изхвърлят. Той има политическо бъдеще. Дай Боже то да е  свързано с Президентството.

Източник: burgasinfo.com

коментари

Напишете вашия коментар: