За изборите и Трайчо Трайков

Макар и трудно, отново със скандали и неразбории, РБ успя да издигне свой кандидат за тези избори. Трайчо Трайков беше един от номинираните от блока, получил висока подкрепа и на лидерите, и на симпатизантите, ако съдим по електронното гласуване, което СДС проведе. Там той беше втори след Гроздан Караджов. Може би реформаторите имаха и други подходящи личности, но бившият министър също е нелош кандидат-президент.
 
Сега остава да видим какви са истинските шансове за успех на Трайков. Той ще се бори за гласовете на демократите, където ГЕРБ е безспорен победител през последните десет години. Левият вот едва ли може да бъде привлечен от него, а националистическия ще му бъде трудно да вземе, макар че би могъл да помисли и за тази немалка ниша. Основната подкрепа обаче, ще трябва да дойде от традиционната десница, хората, които не харесват Борисов и политиката на ГЕРБ. Задачата е още по-сложна и заради обстоятелството, наречено коалиция, РБ и ГЕРБ управляват заедно. Да се представиш за алтернатива на нещо, в което си участвал два пъти, единият като министър на Борисов, а вторият като коалиционен партньор на същия премиер - това е нелека задача.
 
Дори и да успее да покаже собствен, различен образ на тези избори, Трайков трябва да привлече много по-голяма подкрепа от тази, която му дава РБ и кръгът на Прокопиев, с близките им медии. Той трябва да стане подходящ избор за доста хора, които едва ли харесват особено и двете групи. Да надскочи, да надрасне своя произход и като политик, и като професионалист. Да разшири основата за кампанията, защото ако започне от сегашната база, вероятността да добави към нея нови симпатизанти не е голяма.
 
Първите му действия като кандидат трябва да подсигурят подкрепата на всички партии в РБ, защото едва ли в момента я има изцяло. Той е нужно да се обърне към лидерите и членовете с лично изявление, необходимо е да разсее всякакви съмнения и да приобщи най-напред водачите, а после и местните структури. За да изгради своята кампания, той ще се опре именно на партийните организации по места, няма на какво друго да се осланя. За тази цел е нужна тяхната подкрепа, но преди всичко доверие, едва ли ще ги получи само с формалната номинация.
 
Всички партии в РБ е важно да се включат в изборите с наличните си ресурси, с цялата си сила, а това става само с убеждение, не със заповед от централите. Нека не забравяме, че за разлика от местните избори, където РБ постигна силни резултати, в тези наесен местните ръководители нямат заложен личен интерес. Те не се вълнуват от съдбата на Трайков, да го кажем така. Още повече, че не е и техен, не е част от биографията и историята на десницата.
 
След това Трайков трябва да даде знак, било с назначаването на лица в щаба му, било с лични срещи и публични контакти, че е потърсил и приел далеч по-голяма коалиция от хора и организации за кампанията. Ако остане в сектантската линия, само с ДСБ и така наречените грантаджии, той рискува да изолира голяма част от потенциалните гласове на десницата. Става дума за мажоритарен избор, тук не може да разчита на тесните приятелски кръгове и съмишленици. Националната подкрепа, която му е необходима, надвишава в пъти тази на подобни кръгове. Той може да я потърси с поредица от ясни послания и жестове, включително с персонален избор на хората в кампанията, които му помагат.
 
От него ще очакват и оценка на този мандат на президента Плевнелиев. Щом искаш да смениш сегашния президент, няма как да не кажеш защо, с какво той не успя да се справи и къде сбърка. Колкото и трудно да е за Трайков, той ще трябва да се разграничи и критикува Плевнелиев, за да докаже, че ГЕРБ се провалят със своите президенти.
 
Разбира се, ще изникне и въпросът за участието му, както и напускането, на първия кабинет на Борисов. Отговорът на Трайчо Трайков ще е ключов, хората не са чули цялата история и неговите причини за освобождаването. Може и да отклони подобни въпроси, но едва ли ще може да ги избегне. Така че по-добре още от днес да се готви по тази тема.
 
Вероятно Трайков ще се опита да построи своята кампания предимно около международните теми, тези за Русия, Турция и НАТО, като се надява, че тук ще капитализира върху разделението на про - и антируските настроения. Опасявам се, че това едва ли ще е достатъчно. Ако това остане единствената тема в неговите изказвания, той рискува да изпусне голяма част от въпросите, по които другите активно ще работят. Пронатовски ще бъдат и останалите кандидати вдясно, а антитурската реторика на Каракачанов и Радев ще им донесе много повече гласове, защото ще звучи по-автентично при тях. Антируската позиция, за която сигурно Трайков и хората вдясно могат да претендират основателно, ще бъде превзета от Борисов само за миг, с едно изявление, ако пожелае. Да базира и фокусира своята предизборна платформа системно върху това ще е рисковано за Трайков.
 
Много скоро за Трайков ще се наложи да демонстрира национално, обединително говорене и позиции. За тази цел са му нужни повече хора, отколкото има в момента. Дано успее да ги привлече.
 
Емил Кошлуков за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: