Задава ли се революция в Германия?

Немският канцлер претърпя тежко поражение на регионалните избори в Мекленбург-Предна Померания.

Нейната партия ХДС се класира на едва трето място. Християндемократичният съюз ме изпреварен от социалдемократите и анти-мигрантската „Алтернатива за Германия“.

Загубата е още по-видима предвид факта, че в тази провинция се намира избирателният район на Меркел. В него тя неизменно е кандидат за депутат в кампаниите преди вота за национален парламент.

Според местния лидер на „Алтернатива за Германия“ резултатите от гласуването ще повлияят на парламентарните избори догодина.

„Това е началото на края на Меркел като канцлер“, убеден е Лейф-Ерик Холм.

Тепърва предстои да видим гласуването в столицата Берлин. А догодина е времето, в което Меркел ще поиска доверието на немските граждани за четвърти пореден път. Ако успее пак да спечели канцлерския пост тя ще изравни рекорда на политическия си ментор и учител – в държавата и ХДС – Хелмут Кол.

Но предстои и да видим и друго. Ще успее ли „Алтернатива за Германия“ да вкара своя силна парламентарна група в най-висшия законодателен орган? Това ще е първата участие на формация с подобни послания в най-висшите нива на немската политика от Втората световна война насам.

Това ще е революция в Германия. Вероятно първата от много.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: