Договорили сме близо 40% от европарите

България е договорила 37.5% от бюджета на европрограмите за периода 2014 - 2020 г., а реално изплатените средства са малко над 10%. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

"Обявени са над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3 500 на стойност 8.322 млрд. лева", каза Дончев.

По Програмата за развитие на селските райони са договорени 23.6%, а платеното е 11.9%. Вицепремиерът успокои, че усвояването на средства може да продължи до 2023 г., тоест програмният период не е преполовен, а от него е минала една трета.

"Съгласен съм с констатацията, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен и че те са изключително важни за българската икономика без да са нейния фундамент", посочи Дончев.

"Отговор на въпроса каква част от тези средства са влезли в българската икономика е всички", каза вицепремиерът и добави: "Доста по-сложен е въпросът какъв е ефектът на тези пари върху икономиката, това е обект на сложен иконометричен анализ".

Източник: dnevnik.bg

коментари

Напишете вашия коментар: