Делян Добрев: Доволни сме от решението за Белене

„Арбитражният съд потвърди нашата позиция. Няма договор за централата, сключено е само споразумение за доставка на оборудване“, оптимист е Делян Добрев, председател на енергийната комисия в 43-то Народно събрание.

„Това е сумата на неизплатените фактури до спирането на проекта през март 2012г. Съдът не е уважил руските претенции за пропуснати ползи и нанесени вреди“, припомни Добрев

Според него вина за случилото се носи правителството на „Тройната коалиция“. Кабинетът „Станишев“ е поел ангажимент да направи авансово плащане за изработване на оборудването на реакторите. Тази дейност, заедно със съпътстващите разходи води до сумата от над милиард лева, дължими от Националната електрическа компания (НЕК) към настоящия момент.

„Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати на руснаците. Проблемът се е задълбочил след отказа от участие в проекта на стратегически инвеститори (немската RWE и американската SHBC)”,разкри енергийният министър в кабинета „Борисов-1“.

„Така замислен, този проект не е по силите на България. Това винаги е била позицията на ГЕРБ – в първото и второто правителство на премиера Борисов. Ние постъпихме честно и принципно – казахме няма пари и го спряхме. А БСП правиха референдуми, за да излъжат хората, както са го правили винаги“, категоричен бе Делян Добрев.

Източник: БНТ

коментари

Напишете вашия коментар: