Всички чакат днешния обяд: Борисов е при Меркел

Премиерът ни вече е в Германия!

След по-малко от два часа Борисов ще се срещне с канцлера Меркел и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.

Очаква се нашият министър-председател да запознае своите колеги с поставените от турските държавници искания към Европейския съюз.

Припомням, че вчера Бойко Борисов бе на посещение в Истанбул. Там той разговаря с турския президент Ердоган и премиера на страната – Бинали Йълдъръм. Ръководителите на югоизточната ни съседка недвусмислено са заявили, че държат на споразумението с ЕС. Гарантират, че няма да пуснат бежанците към сърцето на Стария континент, но искат от Европа да отмени визите за турските граждани.

Това именно е препъникамъкът в отношенията Анкара-Брюксел. Особено след репресиите, на които Ердоган подложи десетки хиляди свои съграждани след неуспешния опит за преврат. При вида на обезглавени и пребити войници, европейските политици реагираха остро. Австрия дори заплаши Турция с вето върху преговорите на югоизточната ни съседка за членство в Съюза.

От своя страна турците заплашиха, че ако ЕС не изпълни условията им – те няма да спазват ангажимента да задържат мигрантите в бежанските центрове. Както и няма да приемат на своя територия върнати нарушите ли на българската, гръцката и други граници.

По всичко личи, че Борисов е натоварен с най-отговорната мисия в наши дни. Той трябва да посредничи между Германия и Турция. Той (сам каза), че носи карта-послание от турската власт към Меркел. На нея ясно са очертани къде точно са бежанците, колко са и каква заплаха представляват за Европа.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: