Валонска спирачка блокира СЕТА

Преговорите между Брюксел и делегацията от Отава с премиера на белгийската провинция Валония за планираното споразумение за свободна търговия ЕС-Канада (CETA) приключиха неуспешно. Това съобщи белгийската радио-телевизионна компания РТБФ. 

Всички 28 страни членки на ЕС подкрепиха споразумението, но белгийското правителство не може да даде съгласието си без подкрепата на пет местни администрации, а френскоезичната Валония твърдо се противопоставя на сделката. 

Министърът на външната търговия на Канада Кристия Фрийланд напусна преговорите и също обяви, че те са приключили безуспешно.

Фрийланд заяви, че не вижда възможност за приключване на търговското споразумение с ЕС, цитирана от ТАСС. "За мен и за Канада изглежда ясно, че в момента ЕС не е способен да има международно споразумение, дори със страна с европейски ценности като Канада", обобщи Фрийланд. 

Споразумението, което изисква съгласието на всички 28 членки на ЕС, трябваше да бъде подписано идната седмица. Валония се противопостави, лишавайки федералното правителство от възможност да даде одобрението си за пакта. 

Не се знае дали през идните дни Брюксел ще продължи да преговаря с Валония в опит да постигне компромис. Според източник от ЕК обаче това не е краят на процеса, отбелязва ДПА.

коментари

Напишете вашия коментар: