Бъчварова: Справяме се с мигрантския натиск

„Българските офицери са си свършили перфектно работата“, похвали ги вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Думите и се отнасяха относно казуса свързан със задържания на „Капитан Андреево“ френски гражданин, който е заподозрян за връзки с джихадисти.

За мерките за сигурност срещу тероризма:

„Това става ежедневие, но такива са процесите в света. България трябва да отчита факта, че от тук преминават хора с такъв профил и да прави всичко възможно, за да спре тяхното движение.

Българската държава винаги е отстоявала позицията, че трябва да се засили обмена на информация между службите на партньорските държави. Това е ключово в момента – обмен на информация, но и умение да се работи с нея. Ако пък се прилага системата за регистрация на границата с пръстови отпечатъци, по този начин ние ще имаме много бързо информация, ако лице е свързано с терористични мрежи и ще имаме възможност да прилагаме много по-строг контрол. Ще знаем не само кой откъде е минал и кога.“

За антитерористичния закон:

„Антитерористичният закон е подготвен навреме.

Необходимо ни е такова законодателство, защото мерките за справяне с терористична заплаха са особени и те трябва да бъдат регламентирани навреме. За съжаление, трябва да се ограничат повече права на гражданите, но това е само в случай на терористична заплаха или терористичен акт. Текстовете в законопроекта са обмисляни дълго и ученията, които проведохме ни дадоха много добра основа, за да разработим законопроекта.

Този закон не трябва да бъде третиран и използван политически."

За бежанската криза:

„Страната ни се намира в ситуация на извънредни действия по отношение на бежанската криза. Няма да спра да повтарям, че се справяме изключително добре с овладяването на мигрантския натиск. С помощта и на премиера в кратко време успяхме да изградим силна „Гранична полиция“ и видеонаблюдение, с което да действаме по-адекватно.“

Източник: БНТ

коментари

Напишете вашия коментар: