Британското участие в Ирак е грешка!

   Комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, оповести дългоочаквания си доклад. В документа се отправят остри критики срещу бившия министър-председател Тони Блеър и неговото правителство. Докладът твърди, че премиерът е вкарал страната в конфликта въз основа на погрешни разузнавателни данни, предадоха световните агенции.

В доклада се казва, че Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без преди това да е изчерпала мирните възможности. Според разследването правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането - напълно неадекватно.

Сега е ясно, че политиката за Ирак е била разработена въз основа на страдащи от недостатъци разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало да бъдат”. Това обяви ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада, оповестен седем години след началото на разследването.

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени със „сигурност, която не е била оправдана”.

Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е било правосъобразно и не установява, че Блеър и правителството му съзнателно са заблудили парламента или британската общественост.

Критици смятат, че Блеър е дал безусловно обещание на бившия американски президент Джордж У. Буш, че Великобритания ще се присъедини към военните действия. Те смятат още, че той е изопачил разузнавателните данни, за да подкрепи това и да окаже натиск върху юристите на правителството да дадат правно одобрение за нахлуването.

Часове след оповестяването на доклада Тони Блеър защити решението си за присъединяване към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак. Бившият премиер каза, че ще поеме пълна отговорност за пропуските при подготовката за включването във военната операция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Блеър заяви, че е взел решението за включване в операцията „добросъвестно и с вяра, че това е в най-добър интерес за страната”. Той призна, че има „сериозни критики, които изискват сериозни отговори” и обеща да „отговори подробно” по-късно.

Бившият премиер отхвърли твърденията, че нахлуването в Ирак е „причината за тероризма, който виждаме днес - било в Близкия изток или другаде по света”. „Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или извинение”, каза Блеър.

коментари

Напишете вашия коментар: