Борисов: Ще опитаме да помирим зелените и протестиращите

Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Девня по повод възникналото напрежение за защитена зона „Комплекс Калиакра“ и нежеланието на местните хора да седнат на една маса за преговори със "зелените".

„Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса. Ако трябва ще ги разделяме, ще ги събираме, но трябва да излезем с решение, което да удовлетворява и данъкоплатците, които ще плащат, и Брюксел“, каза Борисов по повод позицията на протестиращите, че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000.

„Вече сме влезли във връзка с малтийския комисар Вела. Говорили сме си днес той да провери цялото досие и утре, сигурно до обяд, ще разговаряме по телефона, макар че то доста е излязло от техните правомощия вече“, заяви премиерът.

„Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм. Иначе, ако всички кажем - аз не искам с този, другият не иска с онзи, какво ще ги събираме и за какво ще го правим това нещо? Трябва да го свършим. Или трябва да го решим или яко плащане като за много други неща“, посочи още Борисов.

Той направи проверка и в бившия завод „Полимери“ в Девня, който не работи от 2010 г.

„Тук е купена инсталация, която всичко това да го утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат и от нея парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен“, допълни Бойко Борисов.

На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов заяви: „Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията“.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския преход. Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало.

Тук трябва да се има предвид, че на 200 км по-нагоре стоят 2 реактора за 3 млрд. лв. И там какво ще правим, а ги платихме след това, което заварих."

Бойко Борисов  успокои местните хора и варненци, че запуснатият "Полимери" няма да се превърне в екологична бомба.

„От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари с намерение да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати, а после така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

"Обръщам се и към "зелените", освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси", продължи Борисов.

"Защото приватизацията, освен, че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, е много интересно - активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остават за данъкоплатците. Звучи като виц, но е факт", каза премиерът.

"Няколко пъти съм говорил с главния прокурор, дори преди няколко минути му звъннах да го питам може ли това, което казвам да се огласи. той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента", увери Борисов.

Той нарече приватизацията на "Полимери" "разбойническа" и "пладнешки грабеж", и посочи как докато уникалното на Балканите предприятие тъхе в разруха, собствениците "карат Мерцедес и Майбах и ни дават оценка".

Думите му бяха насочени към доскорошния собственик Николай Банев. Фалиралото "Полимери" не работи от 2010 г и преди 2 месеца бе купено от пловдивска фирма за търговия с метали за 14,5 млн. лева.

Източник: Kanal3.bg

коментари

Напишете вашия коментар: