Борисов: Нинова и Йончева са беквокалите на Радев

Имам прекрасен диалог с президента Радев. Когато си служиш с факти, мисля че истината винаги е най-доброто, което може да се казва. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако аз и мой министър сме говорили по начин, по който е уронил президентската институция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция от Евксиноград.

"Над мен има парламент и тогава съм аз. Парламентът има свой живот и всеки ден е битка. Борба се води за всеки глас в този фрагментиран парламент“, каза още Борисов.

Премиерът коментира и темата за така наречените беквокали. "Нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър. Това не се дава на всеки – да ти отговаря за медийния образ. Той я изпрати парламента да громи ГЕРБ. Тя го прави от сутрин до вечер. Той виновен ли е за това?“, попита Борисов.

"Другият беквокал – госпожа Нинова, това е неговият Цветанов. Това с негово знание ли се прави. Той ли ги кара? Ако се тръгне по тази плоскост, те първи започваха“, добави той.

По думите на Борисов, проблемът не е свърши, той сега започва. Той уточни, че това е много тежко разделение.

"Картините на насилие в сърцето на Европа, след терористичните актове, няма да отшумят и свършат. Той може да ме държи отговорен, ако когато има посещение при мен или когато той пътува, ми правят така, както направи Росен Плевнелиев. На срещата ни пратиха заместник-министър“, каза той.

"Ние сме се разбрали да си стикове програмите. Обадих му след срещата с Американската търговска камара и синдикатите. Той ми разказа за посещението си в Щатите. Аз му казах, че които министри му трябват, ще му ги предоставя. Поговорихме си по още 2-3 теми. Казах му, че оттегляме цялата процедура с Антон Тодоров. Прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една-единствена цел - държавата да е спокойна. Това беше в понеделник на обяд. Ни най-малко не съм усетил, че някой се готви за война с нас. Много пъти съм му казвал да ги остави в парламента", разкри премиерът.

"Всичко, което е поискано, ние сме показали максимално държавническо отношение. Където аз съм участвал, винаги има негов представител. С Иво Христов работя прекрасно“, каза още премиерът. Що се отнася до Хасково, Борисов каза, че е морално кметът да си подаде оставката и да има нови избори там.

"Така като стана във Варна. Демокрацията е най-добрият начин човек да си изчисти името и да покаже на чия страна е обществото“, поясни той. Говорейки за вчерашната балканска среща в Евксиноград вчера, Борисов каза, че дори опонентите му анализатори, "които безспорно са червени“, признават, че усилията на ГЕРБ дават успех в това, да се успокояват Балканите.

"Бяхте свидетели каква огромна болка за несправедливост има в сърбите, но те бяха тук. Ние останалите трима членове на ЕС –Гърция, Румъния и България, показвахме, че Сърбия е част от Европа и ние трябва да им дадем перспектива. Вчера насаме с Алекси и румънския колега си начертахме план, да се срещнем с Юнкер, да кажем нашето мнение. После да общуваме с другите колеги. Да се опитваме да убедим, че между България Румъния Словения и Хърватия е добре и останалите държави да получат перспектива“, разказа Борисов за срещата.

Премиерът подчерта, че това са огромни усилия. "Ако си мислите, че е лесно като се обадиш да дойдат – никак не е лесно“, добави той.  

коментари

Напишете вашия коментар: