Борисов: Има магистрали, но има и заводи

„Там където строихме пътища днес не достига работна ръка!“, това заяви премиерът Борисов в словото си пред Общото събрание на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Министър-председателят посочи регионите в Южна България като пример за пряката връзка между изграждане на инфраструктура и привличането на бизнеса – наш и чужд. Според него днес е видимо, че населените места около магистралата процъфтяват. В последните години там стартираха производство десетки заводи, които днес дори страдат от липса на работници.

И оттук насетне погледът на властта е обърнат към Северозападна България. Премиерът обеща, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне изостаналите общини. Натам ще се насочи с приоритет държавната инвестиционна програма, ще им се помогне и относно европейското финансиране. Естествено и по отношение на работата с чужди предприемачи.

Борисов посочи още, че въпреки трудностите днес, България има своите успехи, има с какво да се похвали. А именно – данъците са ниски, икономическият ръст надхвърля 3 процента от БВП, тръгна най-накрая съдебната реформа, чрез приетите промени в Закона за съдебната власт.

Премиерът напомни, че държавата и бизнесът използват европейските средства по най-рационалния начин. И подчерта важността на Германия за нашата икономика – може би най-значимият партньор, с оглед търговския ни баланс.

Цветан Димитров за Демокрация днес

коментари

Напишете вашия коментар: