Белият дом по погрешка определи Ерусалим като израелски град

Белият дом побърза вчера да коригира дипломатически гаф, след като в разпространено официално копие от вчерашната реч на президента Барак Обама беше написано, че Ерусалим е част от Израел. Така се получи противоречие с деликатната политическа линия на САЩ, според която те не заемат никаква позиция за статута на града, предаде Асошиейтед прес.

Объркването стана в разпространено официално копие от вчерашната реч на Обама на погребението на бившия израелски президент Шимон Перес. То се състоя на хълма Херцел, националното израелско гробище, в Ерусалим.

Пресслужбата на Белия дом редовно разпространява копия от речи на Обама и в тях най-отгоре се посочва мястото, където са били произнесени. В копието, разпространено малко след погребението, за място на произнасянето й беше посочено "Ерусалим, Израел". Няколко часа по-късно, докато Обама все още летеше обратно към САЩ, Белият дом разпространи коригирано копие, в което пишеше само "Ерусалим", а думата "Израел" беше зачертана.

От десетилетия статутът на Ерусалим е един от най-сложните и емоционални въпроси в израелско-палестинския конфликт. Палестинците имат претенции Източен Ерусалим, който е превзет от Израел през 1967 г., да бъде столица на бъдещата им държава, но израелското правителство разглежда обединен Ерусалим като вечната столица на Израел. Хълмът Херцел се намира в западния край на града. 

коментари

Напишете вашия коментар: