Атака към Мосул

Иракският премиер Хайдар ал Абади обяви началото на дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на Мосул, предаде ТАСС. Градът, в който живеят около 1,3 милиона души, е смятан за столица на групировката „Ислямска държава“ в Ирак.

Мосул беше оставен в ръцете им от правителствените сили практически без бой на 10 юни 2014 г. Сега от Багдад искат да си го върнат.

Според местни медии, цитирани от ТАСС, числеността на сухопътните части, задействани в операцията, надвишава 60 хиляди войници. Иракската армия се подкрепя също от антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования пешмерга, шиитските милиции Ал Хашд аш Шааби, въоръжени отряди на сунитски племена. По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия.

САЩ и останалите страни от международната коалиция са готови да подкрепят Ирак в "трудната битка" за Мосул. Това обяви в специално изявление американският министър на отбраната Аштън Картър. "Това е решителен момент в кампанията за нанасяне на траен удар по "Ислямска държава", допълни шефът на Пентагона.

От ООН обявиха страхове за сигурността на населението на Мосул след започването на офанзивата. Световната организация предупреди, че при най-лошият сценарий до 1,3 милиона цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си.

коментари

Напишете вашия коментар: